11 December, 2023
Tea total transformation to a collaborative workspace for Jones Knowles Ritchie
Creating a collaborative workspace for global branding agency, Jones Knowles Ritchie. 

Jones Knowles Ritchie (JKR) is a global branding agency with offices in London, New York and Shanghai. For over three decades, their London HQ had been based in Camden. So, when it came to rethinking their office environment to support new ways of working, they went on the hunt for a space with character and creativity. Working alongside JKR’s Design Director, Margarita Ianev, our team at Maris was the perfect fit to create a collaborative workspace.   

Industrial inspiration in a heritage building 

The space JKR had selected was in the Tea Building at 56, Shoreditch High Street, famed for its striking exterior and its heritage as a former warehouse. The JKR brand fit right into the neighbourhood, known for its creative prowess. While the architectural details of the former Lipton tea building established a stylish, industrial framework in which to create the company’s new home.

Having maintained its original structural details and features over the years; exposed brick, concrete columns, metal-frame windows, cobbles and timer lift doors. There was an inherent artistry to the property that we preserved and took inspiration from.   

Creating a collaborative workspace

JKR took two floors including a street-level lobby, as well as an open-plan work area with a split level that offers a natural space for the team to come together. 

Having kept the existing tiled flooring and exposed the amenities in the ceiling, the natural light and flow of the JKR space was tempered by the strategic use of different work areas. Along the windows we featured bar-style benches, maximising desk space for hybrid teams. This also allowed for more permanent desk space that facilitated collaboration and communication. 

We weren’t able to drill into the floor to provide power sources so we channelled it via the ceiling, hiding the wiring in dividers that also added aesthetic appeal. 

We also designed in a features a stylish kitchen – the raised platform works as a library and tea point with cosy seating areas but can be configured to host full-office meetings and events.  

Brand, beauty and biophilic design

The design concept of the office marries the creativity of JKR with the beauty of the building. Warm, neutral tones and a sophisticated palette are faithful to the architecture whilst warm wood details add softness. Display cases showcase the company’s past and present work, and biophilic elements nurture a sense of calmness and wellbeing.

Design Director, Jose Mercado, said: “The building that Jones Knowles Ritchie had chosen to move to was incredibly beautiful and really set the tone for the interior space which honours that heritage. The team are highly collaborative and creative, true designers whose attention to detail really shines through in the completed environment. It’s now the perfect place for a creative agency.”  

See the full Jones Knowles Ritchie London collaborative workspace.

Want to create your own collaborative workspace? 

Speak to the team at Maris